OMURGALILAR

Bu grubun Türkiyedeki en önemli sınıfı balıklar ve memelilerdir. Balıklar özellikle Neojen dönemi çökelleri içinde Trakya, Çanakkale ve Ege bölgesinde yaygın olarak bulunur. Memeli grubu omurgalı fosilleri de genellikle Neojen çökelleri içinde özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Trakya bölgelerinde yaygındır.

Anadolu'da memelilerin evrimi Geç Pliyosen sonlarında başlar. İlk memeli göçü Balkanlar üzerinden Trakya'ya ve daha sonra da Anadolu topraklarına bu dönemde başlamıştır.Erken Miyosen sonlarına doğru Doğu Afrika Rift Vadisi memeli topluluğu güneyde Arabistan Levhası ile Anadolu Levhasının çarpışması sonucu oluşan kara köprüleriniş kullanarak Anadolu'yu istila etmişlerdir. Bunun sonucunda özellikle Ortadoğu ve Batı Anadoluda uygun iklim koşulları altında memeli toplulukları oluşmuş ve bunların fosilleşmeleri sonucu Filgiller (Proboscidea), Etçiller (Carnivora), Atgiller (Hipporpha) ve Gergedangiller (Chinoceratidae) den olışan bugünkü fosil fauna oluşmuştur.

BİTKİLER/FLORA ve /VERTEBRATA

Türkiye’de iki döneme ait fosil flora topluluğu bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve en yaşlısı Zonguldak taş kömürü havzasında bulunan Karbonifer (286-360 my) dönemine  ait fosil bitki gövdesi ve yapraklarıdır. Bu topluluk içinde bataklık ve sığ göllerde yaşayan 20-30 m boyundaki Lycopsida ile Lepidodendron (kibrit otları) dan Sigilaria ve Equisetinae (at kuyruklular) dan Calamitesler önemli cinslerdir.

Neojen florası Kretase’den itibaren evrimleşmeye başlayan ve Miyosen-Pliyosen gölsel bataklık çökelleri içinde genelde batı Anadolu’da yaygın olan özellikle Angiospermae (kapalı tohumlular) grubuna aittir. Bu fosil flora içinde Populus (Kavak), Platenos(Çınar), Selix (Söğüt), Quercus (Meşe) gibi çiçekli bitkilere ait cinsler yer alır.

ANA SAYFA